19 Mart 2013 Salı

EALFOK' TAN PORTRELER SERGİSİ

EALFOK  YAŞLILARA SAYGI HAFTASI  ETKİNLİKLERİNE
 
 ''VE YILLAR GEÇER... ''ADLI PORTRE FOTOĞRAFLARI SERGİSİYLE KATILIYOR
 
 
 

 
 
 
 
 
 

‘‘ Portredeki öznenin bakışı sadece objektife değil, gelecekteki izleyiciye de ulaşır. Portresi çekilen kişi bilinçli bir şekilde poz verirken, içinde bulunduğu zamandan geleceğe mesaj bırakır. Gelecekteki izleyicileriyle o fotoğraf aracılığıyla kuracağı ilişkiden doğacak iletişim ve anlam olanakları sınırsızdır. Bakışların kesiştiği noktada portre, farklı zaman ve mekânlar arasında kurulan bir ağın tam ortasında yer alır; her bakışta ayrı bir varoluşa kapı açar.’’
İSTANBUL MODERN SANAT MÜZESİ ’ sinde  3 Ekim 2012 – 20 Ocak 2013  tarihleri arasında yer alan  Bakış - portre fotoğrafının değişen yüzü  sergisinin tanıtım yazısından alınmıştır.)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ÜÇ MUSTAFA
Üçüncüsü 110 Yaşında
 
 
Fotoğrafları sergilenen arkadaşlarımız,
PINAR SÖNMEZ
MELİKE CANDAN
EZGİ YILMAZ
FURKAN YILMAZ
MUSTAFA KAYA
NURSENA GÖRGÜLÜ
ÖZGENUR GERİDÖNMEZ
 ASLIHAN ISKIT 'a
ve
ÜÇ MUSTAFA adlı  fotoğrafı  veren HALİS ALTINÖZ' e
 
 panoların hazırlanmasına katkı veren  arkadaşlarımız BERKİN KULAÇ ile IRMAK ALP' e  TEŞEKKÜR EDERİZ..
 

9 Mart 2013 Cumartesi

REHA BİLİR 'e EALFOK ' tan MEKTUPLAR





Sayın Reha Bilir,

Öncelikle okulumuza geldiğiniz, bizi bilgilendirdiğiniz ve çalışmalarınızı bize sunduğunuz için çok teşekkür ederiz. Bu gerçekten bizim için çok büyük bir şans. Çalışmalarınızı, hayat tecrübelerinizi bizimle paylaşmanız, sorularımızı cevaplandırmanız, alçakgönüllülüğünüz bizi çok duygulandırdı.

Fotoğraflarınız bizi çok etkiledi, kendimizi sanki oradaymış gibi hissettik ve ilk defa soyutu bu kadar güzel fotoğraflarla tattık. Fotoğraflarınızı incelemek, sizden onların hikâyelerini dinlemek, projelerinizi, bu projelerinizde verdiğiniz emeği, kurduğunuz ve hala devam eden dostluklarınızı görmek, özellikle sizden dinlemek bizim için çok büyük bir deneyim oldu. Sizden öğrendiğimiz bu yeni bilgiler bizim için çok değerli. Ayrıca bize hediye ettiğiniz kitaplar, broşürler, CD’ler bizim için tam anlamıyla bir hazine.

Bizimle değerli bilgilerinizi paylaştığınız, fotoğraflarımı yorumladığınız, kendimi geliştirmem için yapmam gerekenleri söylediğiniz, fotoğrafımı imzaladığınız ve bize vakit ayırdığınız için gerçekten çok teşekkür ederiz. Tecrübelerinizden yararlanacağız ve sizi unutmayıp yolunuzdan gideceğiz..



Pınar Sönmez

 
Reha Abi,
Fotoğraf sanatına olan ilgim ve sevgim fotoğrafçılık kulübü sayesinde 9. sınıfta başladı, bu sene daha da arttı. Bloğumuzda isminizi gördüğümde araştırmıştım sizi, okulumuza ziyarete geleceğinizi duyduğumda da çok heyecanlandım ve tabi ki çok sevindim. Bizim okuldan mezun olmuş olmanızda çok gururlandırdı beni. Fotoğrafçılığa başlama şeklimiz benzediğinden, sizin gibi fotoğrafçı olma umudum arttı. Sadece fotoğraf yönünden değil kişilik olarak da çok beğeniyorum sizi; cana yakın, sevecen, (onlarca ödülünüz olmasına rağmen) mütevazı, uzun zaman geçse de sevdiklerinizle bağınızın kopmaması gibi ve aklıma gelmeyen daha birçok özelliğinizi takdir ediyorum. İyi ki gelmişsiniz de tanımışım sizi. Tam bir EAL ruhu bu kadar olur dedim içimden.
İzlediğimiz fotoğraf gösterileri, sorularımıza vermiş olduğunuz cevaplar çok güzel, etkili ve değerliydi benim için. Hayal ediyorum da büyük bir fotoğrafçı olup, okuluma benim yolumda ilerleyen arkadaşların yanına gelip onlarla sohbet edip, anılarımı paylaştığımı, yol gösterdiğimi, imza verdiğimi, neden olmasın? Bunun içinde çok çalışıp bunları bir hayal olarak arkamda bırakmayacağım, gerçekleştireceğim.
Her şey için çok teşekkür ederim Reha abi, hayatınızda hep mutlu olup istediklerinizi gerçekleştirmeniz dileklerimle…
EZGİ YILMAZ

 
               
Sevgili Reha Abi,

Bir fotoğraf üstadına abi diyebilmek bir onurdur benim için. Onunla aynı sıralarda oturmak, aynı sıralarda rüyalar görmek, aynı koridorlarda, aynı bahçede yürümek ve gülüşmek...

Sizi karşımızda görmek fotoğrafçılık umudumu artırmanın yanı sıra bana yeni umutlar da verdi. Çalışmaların karşılığını aldığını, iş ve çalışmanın hobilere engel olmadığını ve okulumuzun kıymetini bir kez daha anlamamı sağladı. Fotoğrafçılık hakkında ufkumun açılmasını, merak ve öğrenme istediğimin artmasını sağladınız. Tüm öğrettikleriniz için teşekkürler. Siz olmasaydınız bir umut ışığım olmazdı. Kadraj da deklanşör de aynı kalırdı gözümde. Soyutu somut, somutu soyut düşünemezdim fotoğrafta. Tekrar tekrar teşekkürler...
 
Furkan Yılmaz
EAL  10/C
 
 
                   
Sevgili Reha Abim;
"Abim" denilecek kadar değerlisiniz benim için. EAL'li olmanız, tutkunu olduğum fotoğrafçılığın ustası olmanız ve daha birçok neden beni size daha yakın hissettiriyor.
Gerçekten bize, EAL'ye, zaman ayırdığınız için minnettarız. Ağzınızdan çıkan tek bir kelimenin bile benim için ne kadar önemli olduğunu tahmin edemezsiniz.
Sizinle böyle bir organizasyonda konuşmak, duygularınızı düşüncelerinizi öğrenmek, öğütlerinizi, fotoğrafçılık yaşamınızı dinlemek beni fotoğrafçılığa teşvik eden önemli unsurlardan biri oldu. Kendi açımdan sizinle tanışmak benim için çok havalı bir şey, büyüyünce bile çevremdekilere bunu anlatacağım.
Sizinle tanıştığım için çok mutluyum. Teşekkür ederim.
EKİN BİRDAL
 
Sayın Reha Hocam pardon Reha abim,
 
Yaptığınız söyleşi ile hem hayata hem fotoğrafçılığa bakışım değişti. Ufkum genişledi. Emin olabilirsiniz ki hayatımda tanıdığım en müthiş ve en gelişmiş insanlardan birisiniz. Söylediğiniz tavsiyeler hakikaten inci değerinde. Babamın da bana sürekli söylediği sözü söylediniz; ‘Dili iyi öğrenin.''
Sizi tanımak, arkadaşlarımı bilmem ama hem keyifli hem gurur verici. Bana ve arkadaşlarıma bu onuru yaşattığınız için çok müteşekkiriz ve şükranlarımızı sunuyoruz. Projeniz beni çok derinden etkiledi. Semazenleri sizin kadar enfes anlatan yok diye düşünüyorum ve buna bütüüün kalbimle inanıyorum. Eskişehir’de küçük bir KARDEŞİNİZİN olduğunu unutmamanız dileğiyle...
Konya’ya, Mevlana’ya, Semazenlere, Nasreddin Hoca'ya ve en önemlisi SİZE boooool selamlar...
Kardeşiniz Muhammet Alperen Tek
 
   Merhaba Reha Abi,
   Doğruyu söylemek gerekirse, ben daha önceden sadece isminizi duymuş ve EALFOK blogundaki yazıyı okumuştum. Sizi bire bir konuşarak tanıdığım için çok mutluyum.
   İletişimin ve yabancı dilin öneminden bahsetmiştiniz. Kişilerle iyi diyaloglar kurmak geçirilen anların önemini de arttırıyor. Derslerimde bir an önce istediğim başarıyı yakalayabilirsem, tıp okumayı çok istiyorum. Tıpta da uzmanlaşacağım  alan büyük ihtimalle psikiyatri olacak. Şu an karar verme aşamasındayım, belki psikoloji de okuyabilirim veya sizin gibi eczacı olurum. Gündelik hayatta en önemli faktörlerden biri olan iletişimi ne kadar etkin kullanırsak kişisel durumumuzun da o kadar iyi olabileceği düşüncesindeyim.
    Gerek semazen gerek dolunaydaki balıkçı projeniz beni çok etkiledi. Hiç tanımadığınız insanlarla bir amaç uğruna yıllarca vakit geçirmeniz, onlarla dost olmanız bir çok insanın yapamayacağı bir şey. Bizler yakınlarımızla bile iyi geçinemiyorken sizin başkalarının fotoğraflarını sabırla çekmeniz örnek bir  davranış.
   Sizi daha çok tanımak isterim. EAL ailesinin içinde Reha Abi’nin de olduğunu bilmek güzel bir şey. Her şey için size teşekkür ederim. Bir daha görüşebilmek dileğiyle.
 Melike CANDAN
(EALFOK Bşk. 11/A)
 
Sevgili ve Değerli Reha Abi,
Öncelikle bizimle beraber yaptığınız söyleşi için kendi adıma çok teşekkür ederim. Bu söyleşi benim için çok yararlı oldu. Sizinle tanışmak benim için büyük bir onur.
Kulüp öğretmenimiz Semra Bayar bize okulumuzun eski mezunlarından  "Reha Bilir" bizi ziyaret edecek dediğinde,kulüp bloğundan bildiklerim dışında pek bir şey çağrıştırmadı isminiz. Sonra sizinle ilgili daha fazla bilgi edinmeye başladıkça fikirlerim değişti. Öğrendikçe öğrendim sizi adeta. Özellikle başarılarınızı gördükçe daha çok tanışma isteği oluştu bende.
Söyleşi de tanıştık ve bizimle çok sıcak kanlı,içten bir söyleşi yaptınız.Gördüğüm kadarıyla herkes keyif aldı.Projelerinizin, verdiğiniz fotoğrafçılık bilgilerinin, anlattığınız anılarınızın hepimizi çok etkilediğini düşünüyorum. Özellikle değindiğiniz dil öğrenimi konusunun bizim için önemli olduğunu düşünüyorum bende.
Söyleşi için tekrar çok teşekkür ediyorum. Yeni projelerinizi merakla bekliyoruz. Umarım tekrar görüşürüz sizinle...
                                                     KADİR CANER ÇINAR
                                                    EALFOK  YÖNETİM KURULU   ÜYESİ
 
 
 
DÜŞÜNCÜLERİM DEĞİŞTİ VE BEN SİZ OLACAĞIM
 
Ben fotoğraf çekmeyi küçüklüğümden beri severim. Bir fotoğraf makinem olsun diyar diyar dolaşıp fotoğraf çekeyim diye hep düşünmüşümdür.
Yaz aylarından bu yana kendime ait bir fotoğraf makinem var ama yeterli eğitimim yok.
Ben EAL’ ye geleli iki yıl oldu ve bu yıl kulüpte fotoğraf eğitimi almaya başladım. Fotoğraf çekmeyi bir hobi olarak yapmak istediğimden okulumuzun kulübü bana yeterli olabilecek gibi geliyordu. Okulumuza geleceğinizi öğrendiğimde sizi araştırdım. Yaptığınız çalışmalarınızı, ödüllerinizi, jüri üyeliklerinizi, benim için sizi tanımama yardımcı olacak her şeyi.. ve ertesi gün siz okulumuza şeref verdiniz.
 Kendi okulunuza EAL ruhunu yaşatan ortama bizlere örnek olmaya geldiniz. Ben o anda kendimi sizin yerinize koymaya çalıştım. Bu okuldan mezun olacağım ve hobi olarak da fotoğraf çekmeye devam edeceğim. Ama neden sizin olduğunuz yerlerde ben de olmayayım ki.
EAL’den mezun olayım bir mesleğim olsun kısaca sizin gibi olayım. Siz anlattıkça ben yaşadım sanki. En kısa sürede EFSAD’a  gitmeye karar verdim. Temel bilgilerim olacak daha fazla emek harcayacağım sizin kadar olmasa da bende Reha BİLİR gibi olmaya çalışacağım. Bu şekilde düşünmemi sağladığınız için size binlerce kez teşekkür ediyorum Reha abim…
 
 Nursena    GÖRGÜLÜ   
 
Sevgili Reha Abi,
Sizin okulumuza geleceğinizi, duyduğumda çok heyecanlanmıştım. Bir yandan da bu kadar başarılı birinin ne kadar burnu havada olabileceği aklıma geldi.
Saat 15 gibi -okul çıkışına yakın- geleceğinizi söylediler. Biz de sınıftan çantamızı alalım dedik ve yola koyulduk. Salona döndüğümüzde ise siz oradaydınız, oturuyor ve küçük bir heyecanın beraberinde gülümsüyordunuz. Gülümsemenizi görünce sizin hakkınızda olan önyargılarımın tamamen yanlış olduğunu anlamıştım. Sonra anlatmaya başladınız hevesle ve heyecanla... Gözlerinizin içinde hala o gençlik yıllarının parıltısı vardı... Engin tecrübelerinizle gerek hayata gerek fotoğrafçılık sanatına dair faydalı bilgiler ve öğütler anlatmıştınız bize. Eski zamanlardan bahsederken bazen kelimeler boğazınızda düğümleniyor, hüzünleniyordunuz.
İşte o günden sonra anladım ki insan isterse ve uğraşırsa neler yapabilirmiş. Bu fikir belki de hayatımın çığır noktasıydı... Sadece başarılarınızla değil; kişiliğinizle de derin izler bıraktınız bende.
Sizin gibi bir insanla aynı okuldan mezun olacağım için çok gururlanıyorum. İyi ki sizin gibi bir abimiz var. Hayat yolunuz hep açık olsun...
Berkin Kulaç
 
Sevgili Reha abicim,
 
Nerden başlasam, neler desem bilemiyorum. Öncelikle o gün gelmenize o kadar sevindim ki... bir  gün önce haberimiz oldu ve duyunca şok oldum. "Reha Bilir değildir ya gelecek olan yanlış anlamışsınızdır." falan bile dedim. Ama gelmeniz, bizimle sohbet etmeniz çok güzeldi, çok mutlu oldum. O gün beni samimiyetinizle, mütevaziliğinizle, konuşmalarınızla çok etkilediniz. Aynı sıralardan geçmiş olmamız, aynı okuldan mezun olmamız(ya da olacak olmamız) ve sizin bu noktaya gelebilmenizde etkili olan şeyleri düşündükçe insan 'Neden olmasın?' diye soruyor kendine. Kim bilir belki de bizler sizi örnek alıp çok güzel yerlere gelebileceğiz, belki bir gün yollarımız yine kesişecek, belki beraber projelerde yer alacağız, kim bilir...
Açıkça söylememi isterseniz -ki ben sizde o samimiyeti gördüm- sizi böyle beklemiyordum. Eski okul ziyareti tarzında olur ve bizlerle de bir  saat falan sohbet edersiniz öyle biter herhalde diyordum. Ama öyle olmayacağını daha siz kapıdan girdiğiniz an anladım, direk pozitif enerji alıyor bence insan sizinle konuştukça. Zaten "Bana 'abi' diye hitap edin" demeniz direk bir yakınlık oluşturdu hepimizde. Ondan sonra da zaten anlattıklarınız olsun, izlediğimiz fotoğraflarınız olsun, bize verdiğiniz öneriler olsun kaç saat geçti neler konuşuldu anlamadan bitiverdi. Sonunda  hep hatırlanacak bir gün olarak hafızamıza işlendi.
Umuyorum ki iletişim içinde olmaya ve böyle karşılaşmaya devam ederiz. Bolca selamlar ve sevgiler...
Özgenur Geridönmez
EALFOK(2012-2013) Başkan Yardımcısı/10-E
 
 
Merhaba Reha "abi",
" 'HAYIR' olamaz!" dedim sizi ilk gördüğümde. Çünkü kafamdaki sanatçı ve entelektüel insan profiline "hiç" uymuyordunuz. Hani hep görürüz birilerini televizyonda: “Açılın ben aydınım, ben sanatçıyım" edasıyla önce bir şeyler söyler, sonra yabancı kelimelerle bir şeyler konuşur, biz de :"Ne diyo la bu!" edasıyla dinleriz ya, işte siz onlardan çok farklısınız. Muhteşem bilgilere ve kabiliyetlere sahip olmanıza rağmen bizimle öyle konuştunuz ki karşımdaki ağabeyim mi yoksa siz mi vardınız ayırt edemedim. Çok alçakgönüllüydünüz ve cidden "Başak büyüdükçe boynunu eğer." atasözünde belirtildiği gibi bir kişiydiniz. Birçok yerden şu sözü duymuşumdur "Sanatçı kişiliği ve sanatıyla sanatçı olmalıdır “Siz daha iyi anlatılamazdınız herhalde. Yazının başında da belirttiğim gibi diğer birçok sanatçıdan farklısınız. Ve ATAMIZIN belirttiği sanatçı profilini en çok hak edensiniz: “Sanatçı, esaslı kültür sahibi olmalı ve tarihi iyi bilmelidir."
Türkiye’ye kattığınız değerlerden (ve tabi ki bize de)  dolayı bir kere daha size teşekkür ediyorum.
"Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir."
M.KEMAL ATATÜRK
Gelecek zamanda bir gün başka bir yerde görüşmek dileğiyle ,
REHA ABİME....!
 MUSTAFA KAYA
 
 
Reha Abi,
Siz bizim için önemli bir örneksiniz. Sizin ziyaretiniz hem abimiz olduğunuz için hem de sizden öğrenecek çok şeyimiz olduğu için bizi çok mutlu etti. Fotoğraf çekmek, onu bir sanata dönüştürmek gerçekten bir tutku işi. Bu tutkulu işe sarılmamızda yolumuzu aydınlattığınız için çok teşekkür ederim. Ben bir anda çekilen güzel bir fotoğrafında bir anlam belirtiğini sanırdım. Ancak sizin deneyim, azim ve bu işe sarılışınız; böyle olmadığını bana fark ettirdi.
Başarılı ve güzel sanatınızdaki yolunuz uzun ve eğlenceli geçmesi dileğiyle. Tekrar görüşmek üzere.
U. Elif KAPLAN
9/B - 496
 
Sevgili Reha Bilir,
Okulumuza geldiğinizde ben de seminere katılmayı çok istedim ama mümkün olmadı. Sizi internet sitenizden de takip ediyorum. Çektiğiniz fotoğrafları çok beğeniyorum. Küçük yaşlardan beri her yere giderken fotoğraf makinemi yanımda götürüyorum. Bundan sonra fotoğraf çekerken hep aklıma siz geleceksiniz. Artık benim için fotoğraf konusunda idolüm sizsiniz Reha ağabeyciğim. Mevlana’ya karşı hayranlığım vardı ama Tek Nefeste Aşk'ı,Hiç'i,Sonsuzluk'u,Sır'ı görünce sizin sayenizde Mevlana'ya,semazenlere ve o büyülü dünyaya hayranlığım,ilgim daha çok arttı.Ben artık fotoğrafçılık ve Mevlana'dan asla vazgeçemem bu anlamda da size çok teşekkür ederim.  Sevgilerle.
                                                                                                       Batuhan Güldiken    
                                                                                 Eskişehir Anadolu Lisesi 9/A sınıfı
                                                                               EMail :batuhangldkn@hotmail.com
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                                          




 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler