30 Mart 2012 Cuma

Portre Çekimleri


  •  PORTRE ÇEKİMİ İLE İLGİLİ  HENRİ CARTİER- BRESSON'DAN  ,


''Portrede, o kişinin içindeki sessizliği ararım.'' 


 ve  W. EUGENE SMITH  'den  BİR SÖZ, 



"İnsanların fotoğraflarını çekmek istiyorsanız öncelikle o insanları tanımayı öğreniniz. İnançlarını, tavır ve hareketlerini, hislerini anlamaya çalışınız. Biliniz ki kültürünüz ve meşgul olduğunuz konu hakkındaki bilginiz ne kadar derin olursa, başarı oranınız da o kadar büyük olur."


       PORTRE ÇEKİMİ İLE İLGİLİ  BİR LİNK ,



       VE  FOTOPYA'DAN BİR YAZI.

Bir tanıdığınızın açık havada yüz ve omuzları ile güzel bir portre fotoğrafını çekmek istiyorsunuz. Çok basit, sadece...

Sadece ışığı kollamak lazım?


Portre çekimi için en ideal ışık, aydınlık ama aynı zamanda da bulutlu bir havanın sağladığı ışıktır. çok güneşli bir havada modelinizin burnundan dudaklarına ya da alnından, saçlarından gözlerine düşen gölgeler, fotoğrafta, normal gözle gördüğümüzden çok daha abartılı çıkar ve fotoğrafı çirkinleştirir. Eğer hava güneşliyse gölgelik bir alana gidip ışığı arkanıza almaya çalışın ve ışığın modelinizin yüzüne yumuşak ve eşit dağılmasına dikkat edin. Direkt, güçlü ışıktan kaçının. Hepsi bu.

Sadece odak uzaklığını doğru seçmek lazım?

100 mm"lik bir odak uzaklığı standart portreler için mükemmel bir seçimdir. Bu sayede modelinizin yüzü daha derli toplu çıkacak ve yüzün daha doğal gözükmesini sağlayacaktır. Fotoğraf makinanızla gelen zumlu bir objektif kullanıyorsanız, objektifinizi en yüksek sayıya ayarlayın. Bu sayede objektif, sizi çektiğiniz objeye yaklaştırmış olacaktır. Eğer makro çeken bir objektifiniz varsa bu objektifle de portre objektifi olarak çok başarılı sonuçlar alabilirsiniz. Hepsi bu.

Sadece diyaframı doğru ayarlamak lazım?
Seçeceğiniz en geniş diyafram açıklığı, yani diyafram ayarındaki en küçük sayı (f/2.8 veya f/3.5 ya da f/4.0 olabilir) modelinizin geri planının flulaşmasını sağlar. Bu flu fon sayesinde modelinizin yüzü ön plana çıkar ve fotoğrafa bakan herkesin dikkati fotoğrafta bakılması gereken tek yere odaklanır. Arkadaki ayrıntılarla dikkat dağılmaz. Flu olmasına rağmen arkadaki fonda eşit güçte bir ışık gelmesine dikkat edin. Mesela arkadan bir arabanın farları iki beyaz flu delik gibi gözüküp dikkati modelden alıp arka planda yoğunlaştırmasın. Hepsi bu.

Sadece kompozisyona dikkat etmek lazım?
Modeliniz karşınızda duruyor. Ona 45 derece yana dönmesini söyleyin. Ve daha sonra kafasını çevirerek direk size baksın. Boyunda kırışıklık olmamasına dikkat edin. Göz kontağı iyi bir portre fotoğrafında aranan en önemli unsurdur. Eğer modelinizi çok yakından çekmek zorunda kaldıysanız ve kafanın hepsini kadraja sığdıramıyorsanız, çeneyi değil dengeli bir şekilde kafanın üst tarafını kesin. Hepsi bu.

Sadece doğru netleme yapın?
Bir portre çekiminde en önemli unsur gözlerin net olmasıdır. Direkt olarak gözlere netleyin. Gözde bir ışık yansıması oluyorsa bu fotoğrafınızı daha da etkileyici bir hale getirecektir. Hepsi bu.

Açık havada iyi bir portre çekimi için gördüğünüz gibi başlangıç olarak fazla bir şey bilmeye gerek yok. Sahiden de hepsi bu.


Portre çekimi için standart ayarlar:

Obtüratör/Perde hızı (Shutter Speed): Eğer tripodsuz çekiyorsanız, minimum 1/125 saniyede çekin. Işık yeterliyse daha hızlı bir ayarda çekmelisiniz.
Diyafram (Apperture): Minimum ayara alın. Böylece makinanın içindeki diyaframı sonuna kadar açmış olacaksınız. Diyafram sayıları objektiften objektife farklılık gösterir. Kimisinde en küçük ayar f/2.8 iken bir diğerinde en küçük ayar f/4.0 ya da f/5.6 olabilir. Hangisiyse o ayara getirin.
ISO: En düşük sayıya getirin. Pozometreniz   1/125 saniyede sıfırın altına iniyorsa, ISO yu bir ayar yükseltin. 400 ISO dan yukarı çıkmamaya çalışın.
Pozometre ayarı: Makinanızın ayarını, merkez ağırlıklı pozlama ayarına getirin. (Bu ayarı nasıl yapacağınızı makinanızın kullanım kılavuzundan bulabilirsiniz.)


http://www.fotopya.com.tr/magdetay/618/fotograf-cekim-teknikleri-tavsiyeleri-1-portre-cekimleri



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler