30 Mart 2012 Cuma

FOTOĞRAF USTALARINI TANIYALIM II : REHA BİLİR




Reha Bilir, Eskişehir Anadolu Lisesinde okuduğu yıllarda (9.sınıfta) başladığı amatör fotoğrafçılığı 35 yıldır sürdürüyor.


Reha BİLİR röportajından...


''Fo­toğ­raf çek­me­ye or­tao­kul yıl­la­rım­da te­sa­dü­fen, sı­nıf içi et­kin­lik kol­la­rından fo­toğ­raf­çı­lık ko­lu­na se­çil­mek­le baş­la­mış ol­dum. Okul için­de ya­pı­lan bir ya­rış­ma­da al­dı­ğım ilk ödül be­ni ce­sa­ret­len­dir­di. 1977 yı­lın­da ilk kez ulu­sal bir fo­toğ­raf ya­rış­ma­sın­da da ödül alın­ca, ai­le­min de des­te­ği­ni ka­zan­mış ol­dum. İler­le­yen yıl­lar­da yi­ne ya­rış­ma­la­rı ta­kip ede­rek, fo­toğ­raf dün­ya­sın­da yer al­ma­ya ça­lış­tım''



 Paris'te  2012 yılı Aralık ayında 7'incisi düzenlenecek olan
 Dünya Kupası Fotoğraf Yarışması'na jüri üyesi olarak davet edildi. 
Yarışmayı Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP)  düzenliyor.

Beyşehir’de doğan Reha Bilir, İstanbul Üniversitesi eczacılık fakültesi mezunudur. Serbest eczacı olarak çalışmaktadır. 
İlk ödülünü 1977 yılında Akbank’ın bölgelerarası yarışmasında alan Bilir’in yurt içi ve yurt dışı yarışmalarda birçok ödülü bulunmaktadır.
 2000 yılında “Son Ustalar” adlı seri fotoğrafları ile Pamukbank fotoğraf yarışmasında teşvik ödülü , İtalya da iki farklı yarışmada  özel ödüller aldı. 
2004 yılında AFIAP (Uluslararası fotoğraf sanatçısı) ünvanı ile ödüllendirildi.
Aralarında 1999 yılında İsviçre’de Dünya Kupasının da olduğu, Ülkemizin en prestijli fotoğraf ödüllerinden 2008 Şinasi Barutçu kupası, 2009 Sami Güner Kupası da dahil olmak üzere çok sayıda ödül aldı. 
 ödüller :

http://rehabilir.com/?page_id=134
  2008 Şinasi Barutçu Kupası
Altı fotoğraftan oluşan diziden biri


(Şinasi Barutçu,Sami Güner Fotoğraf Kupası için, )
Birçok ülkede karma sergilerde fotoğrafları yer alan Reha Bilir’in, ülkemizde de birçok ilde fotoğrafları ve dia gösterileri sergilendi. “Dijital Kareler” isimli sergisi nedeniyle, Pamukbank tarafından yayınlanan “Türkiye’de Fotoğraf” isimli yayında, fotoğraf üzerinde bilgisayar ortamında oynamalar yapan ilk Türk fotoğrafçıları arasında gösterildi.Birçok dergi, gazete ve mesleki yayınlarda röportajları, fotoğrafları, portfolyoları yayınlandı. Uluslararası ve ulusal birçok yarışmada jüri üyesi olarak yer aldı.



Eczacıbaşı tarafından yayınlanan “Balıkçılar” ve "Pazar" albümlerinde fotoğrafları yer aldı. Özel bir dergide, Pir Sultan Abdal’ın torunlarının göçebe yaşamını konu alan “Gezginci Dervişlerin Kalender Torunları” ve Mevlevi yaşamının konu edildiği “Ben Dönerim, Gökler Döner” isimli foto röportajları yayınlandı.




Beyşehir’in Yeşildağ kasabasındaki ‘Leylekler Vadisi’nin fotoğraflarla ülkede ve yurt dışında tanıtımına katkılarından dolayı, Yeşildağ Belediyesi tarafından 2004 yılında ‘fahri hemşehrilik’ belgesi ile ödüllendirildi.

EFSAD (Eskişehir), AFAD (Adana) ve AKFİD (Akşehir) derneklerinin üyesi, Selçuklu Fotoğraf Sanatı Derneği “ FOTOSEL” in kurucu başkanı olan fotoğrafçının Adana Life ve Photo Dijital dergilerinde yazıları yayınlanmaktadır.

Birçok dernekte ve üniversitelerde fotoğraf etkinliklerine, fotoğraf günlerine, sempozyumlara, panellere, fotoğraf fuarlarına fotoğraflarıyla ve birikimleriyle katılan fotoğrafçı, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi fotoğraf etkinliklerine danışmanlık yapmaktadır.











3 yorum:

  1. Reha Abi okulumuz öğrencilerinin ve mezunlarının fotoğraf konusundaki başarılarına ne güzel bir örnek... Gurur duyup, örnek alalım.

    YanıtlaSil
  2. Sn.Erdem ÇETİNTAŞ, kulübümüze önceki yıl da bilgi ve donanımıyla destek vermişti. Yorum ve diğer katkılarıyla bizi zenginleştirmeye devam edeceğini görmekten sevinç duyuyoruz.

    YanıtlaSil
  3. Üyelerimize Fotoğraf sanatçılarını tanıtmayı amaçladığımız da ilk sıralara Reha Bilir'i aldık. Bilir'in başarılı çalışmalarının yanı sıra fotoğraf çekmeye EAL sıralarında iken başlaması bizim gönlümüzdeki yerini farklı kılıyor.
    İznini almadan, fotoğraflarından birini tema olarak kullanırken bir EAL'li olarak bize karşı hoşgörülü olacağını düşündük...

    YanıtlaSil

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

İzleyiciler